Tabulka pH
Potraviny zvyšující pH: (od nejúčinnějších k těm méně)
- jedlá soda
- rozinky, sušené fíky, okurky, špenát, zázvor, celer, brokolice, kapusta, petržel
- mrkev, pampelišky, zeleninová nať, kedluben, černý rybíz, citrón
- čistý lecitin, houby, květák, meloun, mango
- řepa, ředkev, ředkvička, česnek
- hlávkový salát, černá melasa, olivy, jablečný ocet, rajčata
- sójové boby, pomeranče, cibule, zelené fazolové lusky
- banány, hrušky, jablka, maliny, meruňky, třešně, další ovoce, lískové ořechy
- brambory, zelený a bylinný čaj, kefír
Potraviny snižující pH: (od nejvíce okyselujících k těm méně)
- kyselina fosforečná v nápojích
- vepřové, telecí, rýže tmavá, králík, mořští raci, hovězí, ústřice, uzeniny, soft drinks
- ryby, jiné maso, vajíčka, likéry, čokoláda, tvrdý a uleželý sýr, krocan, kuře
- oves, čaj černý, perlivé nápoje
Méně okyselující až neutrální potraviny:
- chléb, margarín, vlašské, burské a kešu ořechy, další obilniny, těstoviny, bílá rýže
- pitná voda při spodní hranici normy (norma 6,5 – 9,5 pH) nebo pod ní
- tvaroh a čerstvý měkký sýr, kokosový ořech, mandle, máslo a smetana
- syrovátka, kravské a kozí mléko, fazole, čočka, víno, káva, pivo
- olivový olej (nejvhodnější) – oleje jsou převážně neutrální
Další okyselující faktory:
- kouření
- velká a dlouhotrvající námaha bez odpočinku (soutěžní sporty, přepracování, atp.)
- stres
- strach
- drogy
- smog a elektrosmog
Další alkalizující faktory:
- meditace
- odpočinek
- harmonie
- rozumné cvičení a rekreační sport
- procházky
- relaxace